top of page

Få styr på de største medietendenser


Kursus for medieprofiler: Ingen kender fremtidens arbejdspladser. Men alle kan se, at teknologien er ved at transformere stort set samtlige jobprofiler til det næsten uigenkendelige. Som mediemenneske, der er styret af traditioner og tryghed i det velkendte, er udviklingen skræmmende. For hvad skal der blive af os, når stillingerne forsvinder på grund af ny teknologi? Som mediemenneske, der tænder på udvikling og nye løsninger, har arbejdslivet aldrig været mere spændende. Spørger man chefredaktør på www.medietrends.dk, Jan Birkemose, så er det, vi har i vente, super spændende. Men vi kommer kun med på fremtidens journalistiske arbejdshold, hvis vi lader os styre af et mind-set, der er åbent for at lære og tænke nyt.

”Den teknologiske udvikling i mediebranchen går så stærkt, at ingen kan se, hvad det ender med. Derfor er mind-settet til at ville den nye virkelighed vigtig, hvis man vil overleve,” siger Jan Birkemose.

Han giver her sit bud på tre trends, som kommer til at påvirke mediebranchen i de kommende år:

Journalistikken bliver personaliseret Journalistikken vil i højere grad blive personaliseret. Det vil sige, at indholdet i historierne vil blive versioneret og målrettet geografisk, uddannelsesmæssigt eller fx aldersmæssigt, så historien matcher målgruppen. Denne trend vil helt sikkert slå igennem, fordi systematisk dataindsamling allerede nu er en mulighed, der meget snart vil blive et naturligt redskab, som journalisten benytter sig af.

Personaliseringen vil også slå igennem i selve distributionen af mediernes indhold. Det betyder, at mediebrugerne i højere og højere grad kun vil modtage det, som en eller anden algoritme ved, at de foretrækker. Medierne vil altså i højere grad pakke deres indhold, så det skræddersys bedst muligt hver af deres brugere.

Augmented reality Augmented reality – eller forbedret virkelighed – er en digital teknik, der giver dig mulighed for at lave journalistiske fortællinger på en helt ny måde. Måske kender du teknikken fra Pokemon Go. Ligesom du i Pokemon-universet kan få Pickachue til at optræde i din dagligstue, vil du også kunne få Elon Musks nye rumraket eller en skihopper fra Vinter-OL til at flyve igennem dit køkken.

Det lyder måske meget teknisk, men teknikken bliver hele tiden billigere og billigere at bruge, og flere medier er begyndt at bruge augmented reality næsten rutinemæssigt til reportager, visualiseringer og rekonstruktioner.

Jan Birkemose spår, at de kommende år byder på en intensiv ideudvikling i at udnytte teknikken kreativt og redaktionelt.

Stemmeaktiveret journalistik og podcast Det er ikke længere kun via Google, vi kan få svar på alle vores spørgsmål ved at skrive dem i søgefeltet og efterfølgende få svar. Både Amazon, Apple, Google og flere andre har udviklet devices, der både kan lytte til dine spørgsmål og give dig svaret. For eksempel kan du spørge disse digitale stemmeaktiverede assistenter om dagens nyheder, og så vil de svare dig, som var det Kim Bildsøe, der var din personlige nyhedsbutler. I USA har man taget løsningen til sig, og op mod 50 millioner first movere bruger i dag stemmeaktiverede assistenter til fx at opdatere sig på dagens nyheder. Hvis udviklingen holder, vil det betyde, at en meget stor del af fremtidens informationssøgning og nyhedsefterspørgsel flytter sig til lyd. Konsekvensen er selvfølgelig, at stemmebåret journalistik og indhold bliver vigtigere, og her vil medieprofiler, der allerede har vænnet sig til podcast fortælle-formatet have en klar fordel. Selve podcasttendensen bliver nemlig bestemt heller ikke mindre.

Bliv klædt på til at blive first mover

Hvis du vil have et mere detaljeret billede af nye tendenser i mediebranchen og ikke mindst vide hvilke tendenser, det er nødvendigt at lære at kende, hvis du vil forblive attraktiv, så fortæller Jan meget mere om, hvad du har i vente på kurset Stay tuned: Omfavn den nye medievirkelighed.

På kurset kan du også møde direktør for Lasso X, Jakob Bech Benediktson, og høre hvordan hans robotter har indledt et Google-støttet samarbejde med Børsens journalister om at lave intelligente nyheder. Måske er det også en løsning, der lander på din arbejdsplads.

Ansvarshavende redaktør på InsideBusiness – tidligere finansredaktør på Berlingske – Peter Nyholm fortæller, hvad det kræver at bygge et journalistisk medie op.

Du vil også blive introduceret for platformsagnostikeren, Benjamin Kürstein, der er chefredaktør for JP/Politikens nye nichemedie, Format. Han vil fortælle, hvilken betydning målgruppekendskab har for fremtidens journalistik.

Og så kan du høre adm. chefredaktør på Altinget og Mandag Morgen, Per Mikael Jensen, sætte ord på, hvad han forventer af sine medarbejdere, hvilke profiler han foretrækker at arbejde med, og hvem der kommer til at levere de gode historier i fremtiden.

Bliv skarp på dine kompetencer Pernille Marott, Marott K, sørger for, at du kommer gennem tsunamien af fremtidsbølger, som oplægsholderne leverer, så du slipper frustrationen og angsten for udviklingen, men omfavner virkeligheden. Det har hun gjort for hundredevis af medarbejdere, hvis ønske er at stå skarpere på arbejdsmarkedet. Øvelsen kan ikke gøres uden dig som aktiv medspiller. Derfor konfronterer vi også dine kompetencer med øvelser og diskussioner, ligesom dit mind-set vil blive udfordret, så du går hjem med større viden, lyst og mod på at kaste dig ud i de digitale forandringer, som mediebranchen er præget af.

Hvis du vil rustes til at stå stærkere på fremtidens journalistiske arbejdspladser, kan du tilmelde dig her. Kurset afholdes i april og er omfattet af PU-støtte på 1.800 kr.

Fremhævede indlæg
Seneste indlæg
bottom of page