top of page

Robotjournalistik: Ven eller fjende?


At tænke sig en robot som kollega! For mange journalister er det en skræmmende tanke. Hvad skal der blive af refleksionen? Har click-bait og kampen om at gå i gult ikke allerede kannibaliseret fagligheden rigeligt? Vil robotterne nu tage mit job?

Hvis man spørger direktør for Lasso X, Jakob Bech Benediktson, er kombinationen af en journalist og en robot imidlertid fremtiden.

Sammen med Børsen har Lasso X fået 100.000 euro til at udvikle intelligente nyheder om regnskaber og danske virksomheder. Lasso X har de seneste par år arbejdet med robotten Mimi, der kan lave korte nyhedshistorier med udgangspunkt i offentlige data. Mimi leverer 1.500 nyhedsartikler om dagen. Det er noget mere end en gennemsnitsjournalist. Hendes ordforråd er dog tilsvarende mindre end hendes menneskelige kollegas. Men sammen vil den nye kollegakombination ifølge Lasso X’s direktør kunne flytte journalistikken til nye højder.

Robotten bliver din researcher ”Mimi kan levere nyheden i det øjeblik, den sker. Hun kan afdække, hvad der sker. Det har en klar værdi for læserne. Det skal vi udnytte. Mini kan dog ikke forklare, hvad nyheden har af betydning for samfundet og hvorfor den sker. Den opgave kan journalisten så koncentrere sig om,” fortæller Jakob Bech Benediktson.

Sammen med Børsen skal han bruge 2018 på at videreudvikle den intelligente robot, så Børsens journalister fremover kan koncentrere sig om analysen, mens Mimi skal blive dygtigere til at tage sig af nyheder om fx regnskabstal og aktiekurser og andre tidskrævende researchopgaver, som lige nu koster mange journalisttimer.

”Det kan betyde, at vi kan frigive noget tid hos journalisten. Så kan journalisten koncentrere sig om den gode historie og dermed få mulighed for at grave noget mere, mens Mimi leverer de kolde nyhedsfacts,” forklarer Jakob Bech Benediktson.

Lasso X’s robot kan – udover korte nyhedshistorier – også skrive længere og mere detaljerede portrætter af personer i dansk erhvervsliv. Den kan du blandt andet høre mere om på kurset Stay tuned: Omfavn den nye medievirkelighed, hvor Jakob Bech Benediktson fortæller, hvad han mener de journalistiske arbejdspladser har i vente på den digitale front.

Bliv klædt på til at blive first mover

På kurset kan du også opleve chefredaktør hos Medietrends, Jan Birkemose, klæde dig på til at forstå tendenserne og hvilke redskaber, der om få år bliver en forventet del af journalistens værktøjskasse. Ansvarshavende redaktør på InsideBusiness – tidligere finansredaktør på Berlingske – Peter Nyholm fortæller, hvad det kræver at bygge et journalistisk medie op.

Du vil også blive introduceret for Benjamin Kürstein, der er chefredaktør for JP/Politikens nye nichemedie, Format. Han vil fortælle, hvilken betydning målgruppekendskab har for fremtidens journalistik. Du slipper nok heller ikke for at prøve kræfter med de nye platforme.

Og så kan du høre adm. chefredaktør på Altinget og Mandag Morgen, Per Mikael Jensen, sætte ord på, hvad han forventer af sine medarbejdere, hvilke profiler han foretrækker at arbejde med, og hvem der kommer til at levere de gode historier i fremtiden.

Bliv skarp på dine kompetencer Pernille Marott, Marott K, vil lede dig gennem oplægsholdernes mange fremtidsscenarier, så du slipper frustrationen og angsten for udviklingen og i stedet omfavner virkeligheden. Det har hun gjort for hundredvis af medarbejdere, hvis ønske er at stå skarpere på arbejdsmarkedet. Øvelsen kan ikke gøres uden dig som aktiv medspiller. Derfor udfordrer vi også dine kompetencer med øvelser og diskussioner, ligesom vi konfronterer dit mind-set, så du går hjem med større viden, lyst og mod på at kaste dig ud i de digitale forandringer, som mediebranchen er præget af.

Hvis du vil rustes til at stå stærkere på fremtidens journalistiske arbejdspladser, kan du tilmelde dig her. Kurset afholdes i april og er omfattet af PU-støtte på 1.800 kr.

Fremhævede indlæg
Seneste indlæg
bottom of page