top of page

Noget at grine af


FOTO: Rune Evensen

”Dem, der kan bruge humor i en vanskelig situation er bedst rustet til jobbet.” Det sagde landets førende humorforsker, psykolog og ph.d. Martin Führ, da jeg interviewede ham til et tema om humor på arbejdspladsen.

Med tør stemme henviste han til Jakob Haugaard-citatet: ”Mennesker uden humor burde tildeles mellemste invalidepension.”

Hvis man arbejder med mennesker – og ikke mindst i liv og død-job – er det uendelig vigtigt at bruge humor som løftestang i forbindelse med krisesituationer.

Martin Führ har i en stor Ph.d.-afhandling afdækket, at vi fra 12-årsalderen betragter humor som den tredje vigtigste kompetence hos andre mennesker næstefter at kunne udtrykke egen mening og være god at tale med. Meget tyder på, prioriteringen holder ved resten af livet. For humor kan som intet andet smøremiddel binde faggrupper, kolleger, tværgående teams mm. sammen gennem forandringer og oplevelser, der på papiret langt fra er sjove.

At kunne se sig selv lidt fra oven og kunne lave lidt sjov med sig selv frem for andre er altså en kæmpe kompetence, som omgivelserne har stor glæde af. Per Ryt-Hansen har arbejdet med at skabe trivsel på arbejdspladsen via humor som redskab gennem 20 år.

Læs i dette uddrag af Fagbladet FOA, som fotograf Rune Evensen og jeg har lavet, hvad Per Ryt-Hansen har af gode råd til chefen for at få humoren til at flyde, og hør hvordan de, der passer på os, når vi bliver syge og ældre, bruger humoren til at øge livskvaliteten for patienten og pårørende.

Fremhævede indlæg
Seneste indlæg
bottom of page